mıknatıs telefonu bozar mı

Mıknatıs Telefonu Bozar Mı?

Mıknatısların elektronik cihazlarda bulunmasının tehlikeli olduğuna dair uzun süredir devam eden bir inanç var, ancak telefonunuza veya bilgisayarınıza gerçekten zarar verebilirler mi? Yazımızda mıknatıs telefonu bozar mı bu konuya açıklık getirdik.

İnsanlar Neden Mıknatıslardan Endişeleniyor?

Mıknatıslar ve elektroniklerle ilgili endişe tam olarak, tamamen bir efsaneye dayanmıyor ve aslında bilimsel olarak sağlam. Ancak panik yapmadan önce, elektronik aksamlara bir mıknatısla zarar vermenin inanılmaz derecede zor ve inanılmaz derecede nadir olduğunu bilerek içiniz rahat olsun.

Mıknatıs telefonu bozar mı fikrinin ısrarı, büyük ölçüde, insanların, Wi-Fi güvenliğini çevreleyen kafa karışıklığından tamamen farklı olmayan bir vaka olduğunu anlamamasıdır.

Wi-Fi yönlendiriciniz mikrodalga fırınınızla aynı frekansı kullanır (her ikisi de 2,4 Ghz dalga boyu aralığındadır). Ancak her ikisinin de yaydığı enerjinin güç seviyesi ve odağı tamamen farklıdır. Mikrodalganızda bir bardak suyu kısa sürede kaynatabilirsiniz, ancak Wi-Fi yönlendiricinizin yaydığı mikrodalga enerjisi miktarı o kadar düşüktür ki aynı bardak suyu bir derece bile yükseltemezsiniz.

Aynı konsept mıknatıslarla da oynanıyor. Çevrenizdeki mıknatısların çoğu (buzdolabı mıknatısları, tablet kılıflarındaki manyetik mandallar, manyetik telefon yuvaları vb.) çok zayıf mıknatıslardır. Sadece tasarlandıkları işi yapacak kadar güçlüler ve daha güçlü değiller.

Ve sonra, manyetik güç spektrumunun diğer ucunda, elektronik cihazlarda sorunlara ve hatta belirli durumlarda veri kaybına neden olabilecek son derece güçlü büyük neodimyum mıknatıslar ve elektromıknatıslar bulunur.

Ancak, çok güçlü mıknatısların kullanıldığı endüstriyel, tıbbi veya bilimsel bir ortamda çalışmadığınız sürece ve ancak o zaman cihazlarınızı çalışır durumdayken bu mıknatısların yanına getirirseniz, cihazınıza zarar verme riskiniz çok azdır.

Yine de, içinizi rahatlatmak için, bilgisayar ve telefonların etrafındaki mıknatısların belirli risklerine bakalım.

Mıknatıslar Bilgisayarıma veya Dizüstü Bilgisayarıma Zarar Verebilir mi?

Bilgisayarınızda geleneksel bir manyetik sabit sürücü varsa (daha yeni bir katı hal sürücüsünün aksine ), çok güçlü bir mıknatısın sabit sürücüye zarar verme olasılığı her zaman vardır.

Ancak bu potansiyel son derece küçüktür ve büyük bir neodimyum mıknatısı sabit sürücüye kendiniz yapıştırmadığınız veya dizüstü bilgisayarınızı endüstriyel bir degausser’da bırakmadığınız sürece endişelenecek bir şeyiniz yok.

Bu nedenle, çocuğunuzun dizüstü veya PC kasanızın her yerine buzdolabı mıknatısı mı yoksa manyetik oyuncaklar mı koyduğunu panikle ararken bu makaleyi bulduysanız, endişelenmeyin. Risk yok ve bu küçük mıknatısların gücü zaten sabit diskin içindeki mıknatısların gücüne yakın bile değil.

Ayrıca, dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızda yalnızca katı hal sürücüleri varsa, ilk etapta zarar verecek manyetik sürücü veya manyetize veri yoktur.

Mıknatıslar Telefonu Bozar Mı?

Mıknatısların telefonunuza zarar verip vermeyeceğinin cevabı aslında düşündüğünüzden daha ayrıntılı.

İlk bakışta cevap hayır gibi görünebilir, çünkü hiçbir telefonun içinde manyetik ortam, sabit disk veya başka bir şey yoktur. Ve gerçekçi olarak, bu cevap hemen hemen her durumda doğrudur.

Mıknatıslı araba takozları, içinde mıknatıs bulunan kılıflar vb. çok az risk taşır. Hatta bazı telefonların içinde, modern iPhone’ların arkasındaki MagSafe manyetik halkası gibi, nispeten büyük mıknatıslar bulunur.

Bununla birlikte, mıknatısların kalıcı hasar olmasa da telefonlarda küçük sorunlara neden olabileceği uç durumlar vardır. Telefonlar, lensler için görüntü sabitleme dizilerinde olduğu gibi çeşitli amaçlar için küçük mıknatıslar kullanır. Sensörlere çok yakın bir manyetik kasa veya mıknatıslı montaj, onları geçici olarak devre dışı bırakabilir .

Telefonunuz için, ek lensleri stok lensin üzerine yapıştırmak için manyetik bir yuva kullanan bir üçüncü taraf lens seti satın alabilir ve ardından bunu yükledikten sonra, otomatik odaklama veya görüntü sabitleme özelliklerinin tamamen işe yaramaz olduğunu görebilirsiniz.

Mıknatıslar dahili pusula sensörlerine çok yakın olduğunda da benzer sorunlar ortaya çıkar. Manyetik aksesuardan veya yakındaki mıknatıstan gelen manyetik alan, pusula okumasında düzensizliklere neden olarak, pusula sensörüne bağlı uygulamaları kullanırken beklenmedik sonuçlara yol açabilir.

Bu sorunların her ikisi de, mıknatıs çıkarıldığında veya sensör manyetik alanın en güçlü bölümünün dışında kalacak şekilde telefondaki yeni bir konuma ayarlandığında hemen hemen her zaman çözülür. Sorunlardan kaçınmak istiyorsanız, telefonunuz için üretici veya lisanslı bir ortak tarafından yapılan manyetik aksesuarlara bakın. Mıknatısların aksesuarlardaki gücü ve yerleşimi, söz konusu telefon modeliyle ilgili sorunları önlemek için özenle ayarlanmıştır.

Genel olarak mıknatıslar söz konusu olduğunda, bilgisayarlar için aynı tavsiye telefonlar için de geçerlidir: Telefonunuzu, sabit disklerin manyetikliğini gidermek için kullanılanlar gibi son derece güçlü mıknatıslara maruz bırakmayın.

Telefonunuzda silebileceğiniz küçük bir sabit disk olmasa da, telefonun içindeki bileşenlerin bu hassas sensörleri kalıcı olarak bozacak şekilde mıknatıslanması gibi çok nadir (ancak teorik olarak mümkün) bir sonucu riske atmak istemezsiniz.

Bununla birlikte, elektronik cihazlarınızı, dizüstü bilgisayarlarınızı, telefonlarınızı veya diğer donanımlarınızı, sabit diskleri veya diğer eşit derecede güçlü mıknatısları silmek için tasarlanmış endüstriyel cihazlardan uzak tutun, ancak sorun olmaz.

Yorum Bırakın