windows tuşu çalışmıyor

Windows Tuşu Çalışmıyor Nasıl Düzeltilir?

Klavyenizdeki Windows tuşu, sistem uygulamaları için kısayolları çalıştırmayı, Başlat menünüzü açmayı ve çok daha fazlasını kolaylaştırır. Bu işlevselliğin kaybedilmesi, iş akışınızı yavaşlatabileceği veya sisteminizde gezinmeyi zorlaştırabileceği için sinir bozucu olabilir.

Neyse ki bu sorunu çözmenin birçok yolu var. Bu makalede, dahili ve harici klavyelerde Windows anahtarınızın işlevselliğini potansiyel olarak geri yüklemenin birkaç yolunu öğreneceksiniz. Windows 10 sisteminizde çalışmayan Windows anahtarının nasıl düzeltileceğini görmek için okumaya devam edin . 

Windows Tuşu Neden Çalışmaz?

Windows anahtarınızın birçok kullanıcının şikayet ettiği şekilde çalışmayı durdurmasının birden fazla farklı nedeni olabilir. Çeşitli kaynaklardan gelen kullanıcı raporlarını kullanarak bu Windows 10 sorununun en yaygın nedenlerinden bazılarını tespit edebildik. Aşağıdaki listeyi görüntüleyin ve mevcut sorunu doğrulayın. Nedeni belirlemek daha sonra sorun giderme sürecinde yardımcı olabilir.

  • Donanım sorunu. Klavyeniz fiziksel olarak hasar görürse, çalışmasıyla ilgili sorunlara yol açabilir. Bu, çoğunlukla donanımı PC’nize bağlamak için kullanılan kablonun hasar görmesidir. Kablosuz klavyelerde bu sorunun yaşanma olasılığı daha düşüktür.
  • Yeni bir büyük Windows 10 güncellemesi yayınlandı. Bazen büyük Windows 10 güncellemeleri bilgisayarınızdaki bazı şeyleri bozabilir. Özellikle oyun klavyesi kullanıyorsanız, donanımınızı düzeltmek için bir sürücü güncellemesinin gerekli olması mümkündür.
  • Windows 10’un Oyun Modu klavyenize müdahale ediyor . Razer Blackwidow gibi belirli klavyelerin Windows 10’un Oyun Moduyla çakışmaları olduğu biliniyor. Aşağıdaki kılavuzumuzu izleyerek hatayı düzeltmek için oyun modunu devre dışı bırakın.
  • Windows tuşu devre dışı bırakıldı. Bazı kullanıcılar Windows anahtarının sistemde devre dışı bırakıldığı için çalışmadığını fark etmişlerdir. Bir uygulama, bir kişi, kötü amaçlı yazılım veya Oyun Modu tarafından devre dışı bırakılmış olabilir.
  • Windows 10’un Filtre Anahtarı hatası. Windows 10’un Filtre Tuşu özelliğinde, oturum açma ekranında yazarken sorunlara neden olan bilinen bir hata vardır .

Bazı yaygın nedenleri belirledikten sonra sorundan kurtulmaya geçebiliriz. Makalemiz, Windows anahtarınızın işlevselliğini geri yüklemek için size en etkili yöntemleri sunmayı amaçlamaktadır. Sorun giderme konusunda önceden deneyiminiz olmasa bile, adımlarımızı izleyerek her şeyi kolayca düzeltebilirsiniz.

Çalışmayan Windows Tuşu Nasıl Onarılır?

Ön koşul: Ekran klavyesini açın

Sorun gidermeden önce, Windows 10’da ekran klavyesini açmanızı öneririz. Bu, belirli uygulamaları başlatmak için Windows tuşuna ihtiyacınız olsa bile menülerde daha kolay gezinmenize ve talimatları izlemenize olanak tanır. Sistem düzeyinde devre dışı bırakılmışsa sanal klavyenin Windows tuşunu kullanmanıza izin vermeyebileceğini unutmayın.

Windows 10’da ekran klavyesini kullanma adımları şunlardır:

  1. Başlat menüsündeki dişli simgesine tıklayarak Ayarlar uygulamasını açın . Alternatif olarak klavyenizdeki Windows ve I tuşlarına basarak uygulamayı açabilirsiniz .
  2. Erişim Kolaylığı kutucuğunu seçin .
  3. Sol taraftaki panelde aşağı kaydırın, ardından Etkileşim bölümünün altında listelenen Klavye’ye tıklayın .
  4. Windows 10’da sanal klavyeyi açmak için “ Ekran Klavyesini Kullan ” altındaki geçiş düğmesine tıklayın .

Artık sorun gidermeye başlayabilirsiniz.

Yöntem 1: Filtre Tuşları özelliğini kapatın

Yukarıda belirtildiği gibi, Filtre Tuşları özelliğinin klavyenizde sorunlara neden olan bilinen bir hatası vardır. Aşağıdaki adımları izleyerek Filtre Tuşlarını kolayca kapatabilir ve muhtemelen birkaç dakika içinde Windows tuşu işlevselliğinizi geri yükleyebilirsiniz.

  1. Çalıştır yardımcı programını açmak için ekran klavyesini kullanarak Windows + R tuşlarına basın , ardından “ kontrol ” yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Bu Denetim Masasını açacak.
  2. Görünüm modunuzun Kategori olarak ayarlandığından emin olun .
  3. Daha sonra Erişim Kolaylığı başlığına tıklayın .
  4. Erişim Kolaylığı Merkezinde bulunan “ Klavyenizin çalışma şeklini değiştirin ” bağlantısını tıklayın .
  5. “ Filtre Tuşlarını Aç ” seçeneğinin yanındaki onay kutusunun boş olduğundan emin olun . Bir onay işareti görürseniz, kaldırmak için üzerine tıklamanız yeterlidir.
  6. Uygula düğmesini ve ardından Tamam’ı tıklayın . Windows anahtarınızın şu anda amaçlandığı gibi çalışıp çalışmadığını test edebilmeniz gerekir.

Yöntem 2: Windows anahtar işlevselliğini geri yüklemek için PowerShell komutunu kullanın

PowerShell , bilgisayarınızda ayarlamalar yapmak ve sorun gidermek için son derece güçlü bir araçtır. Size komutları yürütme ve bir komut dosyası dili aracılığıyla bilgisayarınıza ne yapacağını doğrudan söyleme yeteneği verir.

Bunların hepsi ilk başta karmaşık görünebilir, ancak endişelenmeyin; yapmanız gereken her şeyi size anlatacağız.

  1. Ekran klavyesindeki Windows + R tuşlarına basın . Bu Çalıştır yardımcı programını getirecektir.
  2. “ Powershell ” yazın ve klavyenizdeki Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Bunu yaptığınızda PowerShell’i yönetim izinleriyle başlatıyorsunuz.
  3. İstenirse PowerShell’in cihazınızda değişiklik yapmasına izin vermek için Evet’e tıklayın.
  4. PowerShell’e girdikten sonra aşağıdaki komutu kopyalayıp yapıştırın ve ardından çalıştırmak için klavyenizdeki Enter tuşuna basın:  Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation) \AppXManifest.xml”}
  5. Komutun çalışması tamamlandıktan sonra Windows anahtarını bir kez daha kullanabilmelisiniz. Henüz işe yaramazsa yazımızda farklı bir yönteme geçin.

Yöntem 3: Kayıt Defterinizde ayarlamalar yapın

Her şeyi çalışır duruma getirmek için bir Kayıt Defteri ayarlaması uygulamayı deneyebilirsiniz.

Uyarı : Bu kılavuza başlamadan önce Kayıt Defterinizin bir yedeğini oluşturmanızı öneririz. 

İşte yapmanız gerekenler.

  1. Çalıştır’ı açmak için ekran klavyenizdeki Windows + R tuşlarına basın , ardından giriş alanına ” Regedit ” yazın . Kayıt Defteri Düzenleyicisini başlatmak için Tamam düğmesine basın .
  2. Adlarının yanındaki ok simgesini kullanarak klasörleri genişleterek Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nde gezinebilirsiniz. Bunu kullanarak aşağıdaki Kayıt Defteri anahtarını bulun:  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout

Alternatif olarak, daha hızlı gezinmek için anahtarı kopyalayıp Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nin adres çubuğuna yapıştırabilirsiniz.

  1. “ Scancode Map ” kayıt defteri anahtarına sağ tıklayın ve anahtarı kaldırmak için “ Sil ” seçeneğine basın. Bu anahtarı bulamıyorsanız büyük olasılıkla cihazınızda mevcut değildir; aşağıdaki farklı bir yöntemle ilerleyin.
  2. “Scancode Map”i sildikten sonra Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yöntem 4: Windows’ta Oyun Modunu Devre Dışı Bırakma

Microsoft, Windows 10’da oyun optimizasyonlarına olan talebin farkındadır. Oyun Modu özelliğinin var olmasının nedeni budur. Ancak yine de mükemmel olmaktan uzaktır ve çatışmalara neden olabilir, ihtiyaç duyduğunuz özellikleri devre dışı bırakabilir veya genel olarak kötü bir oyun deneyimi sağlayabilir.

Kullanıcılar, Oyun Modunun klavyelerle çakışmalara neden olduğunu ve bunun sonucunda Windows tuşunun kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Herhangi bir soruna yol açıp açmadığını doğrulamak için hızlı kılavuzumuzu izleyerek kolayca kapatabilirsiniz.

  1. Görev çubuğunuzdaki Başlat menüsüne tıklayın (Windows simgesi) ve Ayarlar’ı seçin . Alternatif olarak, ekran klavyesini açtıysanız Windows + I klavye kısayolunu kullanabilirsiniz .
  2. Mevcut menü seçeneklerinden “ Oyun ”u seçin.
  3. Sol paneldeki menüyü kullanarak “ Oyun Modu ” sekmesine geçin .
  4. “ Oyun Modu ” altındaki geçişin “ Kapalı ” olarak görüntülenecek şekilde ayarlandığından emin olun.

Yöntem 5: Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturun

Windows anahtarıyla ilgili sorunları çözmeye çalışabileceğiniz ilginç ama kolay bir çözüm, yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmaktır. Yeni kullanıcıda her şey yolunda giderse dosyalarınızı aktarın ve yeni hesabı kullanmaya başlayın.

  1. Başlat menüsüne tıklayın ve “ Ayarlar ”ı seçin. Alternatif olarak ekran klavyesinden Windows + I klavye kısayolunu da kullanabilirsiniz .
  2. “ Hesaplar ” kutucuğuna tıklayın .
  3. Sol taraftaki panel gezintisini kullanarak “ Aile ve diğer kullanıcılar ” sekmesine geçin .
  4. Aşağı kaydırın ve “ Bu bilgisayara başka birini ekle ” düğmesine tıklayın . Kendiniz için yeni bir kullanıcı oluşturmanın en hızlı yolu çevrimdışıdır; hesabı oluşturmak için bu yöntemi kullanacağız.
  5. Bir Microsoft hesabında oturum açmak yerine “ Bu kişinin oturum açma bilgilerine sahip değilim ” bağlantısını tıklayın.
  6. Daha sonra “ Microsoft hesabı olmayan kullanıcı ekle ” bağlantısını tıklayın .
  7. Bir kullanıcı adı yazın ve isteğe bağlı olarak bir parola ekleyin, ardından İleri’ye tıklayın . Şimdi kullanabileceğiniz yeni kullanıcının oluşturulduğunu hemen görmelisiniz.

Yöntem 6: Sistem Dosyası Denetleyicisi taraması gerçekleştirin

Sistem Dosyası Denetleyicisi, varsayılan olarak Windows 10’da bulunan bir araçtır. Buna ” SFC taraması ” da denir ve bozuk sistem dosyalarını ve diğer sorunları otomatik olarak düzeltmenin en hızlı yoludur .

Bu taramayı çalıştırmanın, Windows 10 sıfırlama işleminin başarısız olmasından kaynaklanan sorunlardan kurtulduğu kanıtlanmıştır. İşte çalıştırmak için yapmanız gerekenler.

  1. Ekran klavyesindeki Windows + R tuşlarına basın . Bu Çalıştır yardımcı programını getirecektir.
  2. “ Cmd ” yazın ve klavyenizdeki Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Bunu yaparak, Komut İstemi’ni yönetici izinleriyle başlatıyorsunuz.
  3. İstenirse, Komut İsteminin cihazınızda değişiklik yapmasına izin vermek için Evet’i tıklayın.
  4. Komut İstemine girdikten sonra aşağıdaki komutu yazın ve yürütmek için Enter tuşuna basın:  sfc /scannow
  5. SFC taramasının bilgisayarınızı taramayı ve bozuk dosyaları onarmayı bitirmesini bekleyin. Bu uzun zaman alabilir; Komut İstemi’ni kapatmadığınızdan veya bilgisayarınızı kapatmadığınızdan emin olun.
  6. Tarama tamamlandıktan sonra cihazınızı yeniden başlatın .

Yöntem 7: DISM’yi Komut İsteminden Kullanma

Sistem Dosyası Denetleyicisine benzer şekilde DISM , Windows 10 görüntüsünü onarmak için kullanılan bir komuttur. Bu komutu çalıştırarak, Windows anahtarınızın işlevselliğini kaybetmesine neden olan sorunu geri yükleyebilirsiniz.

  1. Ekran klavyesindeki Windows + R tuşlarına basın . Bu Çalıştır yardımcı programını getirecektir.
  2. “ Cmd ” yazın ve klavyenizdeki Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Bunu yaparak, Komut İstemi’ni yönetici izinleriyle başlatıyorsunuz.
  3. İstenirse, Komut İsteminin cihazınızda değişiklik yapmasına izin vermek için Evet’i tıklayın.
  4. Komut İstemine girdikten sonra, aşağıdaki iki komutu yazın ve bunları yürütmek için her birinin ardından Enter tuşuna basın: Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup,  Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  5. Komutların çalışmasının bitmesini bekleyin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın . Windows anahtarının çalışmayı durdurup durdurmadığını doğrulayabilmelisiniz

Yorum Bırakın