threads nedir

Threads Nedir? Kullanmadan Önce Dikkatli Olun!

Son zamanlarda Twitter’da aktif olan herkes, Musk’ın devralmasından bu yana sosyal medya ağında meydana gelen değişiklikleri biliyor. Bu yüzden Meta, Twitter’ın rakibi olarak Threads’i başlattı. Yazımızda Threads nedir ve kullanmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir bunlara değindik.

Threads nedir? Katılmadan önce bilmeniz gerekenler

Threads, fotoğraf ve video merkezli sosyal medya platformu Instagram ile yan yana yaşaması amaçlanan metin merkezli bir sosyal medya platformudur. Facebook’un ana şirketi olan Meta’ya aittir. Bir bakıma Meta, İnternet’teki en popüler sosyal medya ve iletişim uygulamalarından bazılarının sahibidir: Facebook, Instagram, WhatsApp ve şimdi de Threads.

Meta, Threads’in gelecekte ActivityPub protokolü üzerine kurulu açık ve birlikte çalışabilir sosyal ağlarla uyumlu olacağını vaat ediyor ( Mastodon gibi ). Başlangıçta, bu işlevsellik eksik. Yani henüz federal bir entegrasyon yok.

Threads: Lansman ve Kullanılabilirlik

Threads, 5 Temmuz 2023’te Android ve iOS’ta kullanıma sunuldu . Kullanıcılar yayınları ve profilleri web URL’si aracılığıyla görüntüleyebilse de, kullanıma sunulduğunda herhangi bir web uygulaması veya web sitesi yoktur.

Açıklığa kavuşturmak için, zaman çizelgenizi https://www.threads.net/ adresinde görüntüleyemezsiniz, ancak https://www.threads.net/@zuck gibi bireysel profilleri görüntüleyebilirsiniz. Sosyal medya platformu aylar içinde olgunlaştıkça macOS ve Windows için işlevsel bir web uygulaması veya masaüstü uygulamasının geleceğini varsayıyoruz.

Konular piyasaya sürüldüğünde 100’den fazla ülkede mevcut, ancak düzenleyici kaygılar nedeniyle tartışmalı bir şekilde AB’nin tamamını atlıyor.

Threads temelleri: UX ve tweetleme

Threads bir Twitter alternatifidir ve temel fikirlerinin birçoğunu Twitter’dan ödünç alırken aynı zamanda Instagram köklerinden de yararlanır. Kullanıcı deneyimi, gezinme çubuğundaki beş sekmeyle oldukça basittir: Ana Sayfa, Arama, Yeni Gönderi, Etkinlik ve Profil.

Ana sayfa, temiz görünse bile biraz kafa karıştırıcı ve bunaltıcı. Varsayılan olarak, yalnızca takip ettiğiniz kişilerden değil, platformdaki tüm genel profillerden önerilen ileti dizileri alabilirsiniz. Algoritma bunu dengede tutma konusunda iyi bir iş çıkarıyor, ancak yine de yalnızca takipçilerimden gelen içerikle daha temiz bir Ana sayfa olmasını isterdim.

Threads‘daki gönderilerin 500 karakter sınırı vardır.

Twitter’da yapabileceğiniz gibi, ileti dizileri ve yanıtları metin, bağlantılar, fotoğraflar, videolar veya bunların herhangi bir kombinasyonunu içerebilir. Bununla birlikte, GIF’ler için destek yoktur ve bağlantıların küçük resim önizlemeleri gibi özellikler de henüz mevcut değildir. Gönderiler en fazla 500 karakter, videolar ise en fazla 5 dakika uzunluğunda olabilir.

Threads’deki gönderilere ne ad verilir?

Konular üzerindeki Gönderilere sadece “mesaj dizileri” denir, bu da Twitter kullanıcılarının oluşturmaya çok düşkün olduğu mesaj dizilerine bir iğnedir (ardışık ve bağlantılı tweet grubuna Twitter’da bir konu adı verilir). Dolayısıyla, Threads’deki her gönderi bir başlıktır ve bir grup konu hala bir başlıktır.

Konular’da gönderi paylaşma eyleminin henüz bir marka adı verilmedi. Siz buna “gönderme” diyebilirsiniz, eski kullanıcılar ise “tweetleme” ve “yazma” olarak adlandırmak arasında ikiye bölünmüş durumda.

Threads’e Kimler Katılabilir?

Instagram hesabı olan herkes Threads profili oluşturabilir. Ancak, Threads profilinizi bağımsız olarak devre dışı bırakabileceğiniz halde, Threads profilinizi bağımsız olarak silemeyeceğinizi unutmayın. Threads profilinizi silmek için tüm Instagram hesabınızı silmeniz gerekecek . Bu yüzden, katılmadan önce bunu aklınızda bulundurun.

Threads ve Instagram Çapraz Oynatma ve Entegrasyon

Threads’e kaydolduğunuzda, Instagram köklerinin çoğunu görürsünüz. Kaydolmak için bir Instagram profili seçmelisiniz. Instagram biyografinizi ve bağlantınızı içe aktarabilirsiniz.

Konular size Instagram’da takip ettiğiniz herkesi otomatik olarak takip etme seçeneği sunar. Bu, feed’inizi baştan doldurmak için iyidir, ancak dikkatli olmanızı tavsiye ederim: her iki platform da farklı içerik türlerine odaklanır ve bunları ödüllendirir ve tüm içerik oluşturucular bu türlerde mükemmel değildir. Sık sık yinelenenleri görmek, deneyiminizi de bozacaktır, bu nedenle Instagram ve Konular arasında biraz çeşitlilik ve farklılık korumanızı tavsiye ederim.

Threads’e katıldığınızda Instagram, Instagram profilinizin altında Threads profilinize bağlanan geçici bir rozet görüntüler. Bu, Instagram takipçilerinizin Threads profilinizi bulmasını kolaylaştırır.

Benzer şekilde, Threads profilinizde de sizi bağlı Instagram profiline götüren bir Instagram simgesi bulunur.

Threads içinde, konularınızı Instagram gönderileri ve hikayeler olarak (ve bu arada Twitter’da da) paylaşmak için hızlı paylaşım seçenekleri vardır.

Threads, gönderiler ve hikayeler için benzersiz Threads açılış ekranı arka planını kullanır. Ancak Instagram’da paylaşılan tweet’lerin aksine, hikayenizde Instagram’da paylaşılan ileti dizilerine tıklanarak sizi doğrudan Konular uygulamasındaki ileti dizisine götürebilirsiniz. Yine de Instagram gönderileri olarak paylaşılan ileti dizilerine tıklayamazsınız.

Instagram’da engellediğiniz hesaplar, Konularda da engellenir. Blok listesi yaygındır.

Bu bir Meta uygulama olduğundan, Instagram, Facebook ve WhatsApp ile daha fazla entegrasyon görmek bizi şaşırtmaz.

Threads ve Gizlilik

Instagram ve Twitter’a benzer şekilde Threads, hesap oluşturma sırasında ve daha sonra profil ayarlarında size genel veya özel profil arasında seçim yapma seçeneği sunar. 16 yaşın (Instagram hesabınızda beyan ettiğiniz yaş) altındaysanız, herkese açık bir Instagram hesabınız olsa bile Threads profiliniz varsayılan olarak gizli olacaktır. Kendi isteğinize göre public olarak değiştirebilirsiniz.

Instagram veya Twitter kullanmış olan herkes yukarıdakileri çok tanıdık bulacaktır. Özel bir profil olarak, profilinize erişebilecek ve profilinizle etkileşime geçebilecek takipçileri manuel olarak onaylamanız gerekecektir. Herkese açık bir profil olarak, profilinizin takip etmesi için Konular’da başkalarına önerilmesi ve arama motoru sonuçlarında da erişilebilir olmasıyla platformda çok daha fazla görünürlük elde edersiniz.

Bütün bunlar platformdaki üçüncü tarafları etkiler. Peki ya platformun kendisinin gizliliği? Bu harika bir soru ve Meta’nın sizin hakkınızda ne bilmek istediğini (ipucu: her şey) öğrenmek için iOS ve Android uygulamalarının talep ettiği izinlere bir göz atmanız yeterli.

Threads’in, kullanıcıları hakkında istediği verilere aşırı ulaştığını inkar etmek mümkün değil. Ne yazık ki, derin Instagram entegrasyonuyla, yeni sosyal medya platformunun yararlanabileceği hazır bir kullanıcı tabanı var ve muhtemelen buna çok fazla dikkat etmeyecek.

Meta’nın topladığı verilerin bir kısmını kırpmayı düşündüğünü umuyoruz, ancak Meta’nın iş uygulamalarını bilmek, bu boş bir hayal.

Threads ve Twitter: Hangi Platform Daha İyi?

Threads, bir Twitter rakibi olarak tasavvur edildi ve bu yüzden açıkçası, pek çok şeyi benzer şekilde yapıyor. İkisi arasındaki fark, platformun olgunluğudur.

Threads, kamuya açık alanda yalnızca birkaç saatlikken, Twitter onlarca yıllık varoluşun avantajına sahip. Meta’nın deneyiminden dolayı Threads güven verse de önümüzdeki süreçte hangisinin öne çıkacağını kullanıcılar belirleyecek.

Twitter ve Threads’deki Benzer Özellikler

Twitter ve Threads arasındaki geniş benzerlikler şunlardır:

  • Metin, fotoğraf, video ve bunların bir kombinasyonunu yayınlayabilme.
  • Takip etmediğiniz içerik oluşturucuların önerilerini içeren zaman çizelgesi görünümü.
  • Profiller ve yanıtlar için gizlilik kontrolleri.
  • Doğrulama için ücretli abonelik programı.
  • Profilleri engelleme ve bildirme yeteneği.

Uygulamalar arasındaki temel fikir aynı kalır ve fark uygulama ve olgunluktadır.

Twitter ve Threads Arasındaki Farklar

Twitter ve Threads arasındaki geniş farklar şunlardır:

  • Tweetler varsayılan olarak 280 karakterdir ve Twitter Blue aboneleri için 10.000 karakterdir. Konular sadece 500 karakter içerebilir.
  • Threads’in taslak özelliği yoktur.
  • Twitter, listeler oluşturma ve zaman çizelgenizde görmek istediğiniz hesapları filtreleme yeteneğine sahiptir. Threads’in yalnızca her şeyin var olduğu tekil bir zaman çizelgesi vardır.
  • Threads henüz alternatif metin desteğine sahip değil. Ancak platform, görüntü açıklamalarının yapay zeka tarafından oluşturulduğunu iddia ediyor.
  • Threads, Instagram’ın Topluluk Kurallarına ve diğer içerik politikalarına uyar. Twitter, nispeten daha rahat kurallara sahiptir.
  • Instagram, Threads’e taşınan kimlik tabanlı doğrulamayı korur. Twitter artık hükümet rakamları dışında kimlik tabanlı doğrulamaya sahip değil.
  • Threads’de sizden kimlerin bahsedebileceğini kontrol edebilirsiniz, ancak Twitter’da bahsedilenleri kontrol edemezsiniz.
  • Twitter, insanlara doğrudan mesaj gönderme özelliğini içerir. Threads’in henüz özel konuşma desteği yok.
  • Twitter gelişmiş arama özelliğine sahiptir. Threads yalnızca temel bir arama işlevine sahiptir.
  • Twitter, yanlış bilgilerin üstesinden gelmek için Topluluk Notları özelliğine sahiptir. Threads’in karşılık gelen bir özelliği yok.
  • Twitter, Twitter Live adlı canlı ses yayınına sahiptir. Threads’in karşılık gelen bir özelliği yok.
  • Twitter’ın gelişmiş bir masaüstü web sitesi ve Tweetdeck gibi araçları varken Threads’de yok.
  • Threads, trend olan içeriği tespit etmek için hashtag’lere sahip değildir.

Twitter’dan Çıkıp Threads’e Katılmak İçin Doğru Zaman Mı?

Threads’in varlığının ilk birkaç saatindeki büyük popülaritesine dayanarak, bir Twitter alternatifi için bastırılmış bir talep olduğu açık. Bu, halihazırda diğer Twitter alternatiflerini kullanan kişiler için bir sürpriz olabilir ve Meta markasının gücü de buradadır. Herhangi bir uygulama geliştiricisi, herkese açık olarak yayınlandıktan sonraki yedi saat içinde platformunuzda 10 milyon kayıt almanın ne kadar çılgınca olduğunu söyleyecektir ve bu, AB’yi hariç tuttuktan sonradır.

Bir platform olarak ileti dizileri yeni ortaya çıkıyor ve önümüzdeki aylarda popülaritesi ve özellikleri artacak. Google’ın aksine Meta, ürünlere büyük bir bağlılık gösterir ve ilk büyüme aşamalarında bir platformu öldürmesi pek olası değildir. Meta’nın veri uygulamalarından memnunsanız, şimdi Threads’e katılmanın ve platformla birlikte popülaritenizi artırmanın tam zamanı.

Twitter’a gelince, Elon Musk’ın politikaları birçok insanın kafasını karıştırdı ve hüsrana uğrattı. Platformda kurallar, sahibinin keyfine göre değişir. Twitter yakın zamanda ortadan kalkmayacak, ancak Threads’teki cilayı ve Mark Zuckerberg ile Adam Mosseri’nin sosyal ağlarına nasıl davrandığını görünce, kullanıcıların kanını hızla kaybetmeye başlayacağını tahmin ediyorum.

Threads’e katılıyorsanız ve Twitter’dan tamamen farklı bir şey bekliyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Bir Twitter rakibi olması gerekiyordu ve henüz Twitter’a karşı doğrudan rekabet bile etmiyor. 

Ancak 1. günde Threads, metin tabanlı bir sosyal medya platformu için büyük bir potansiyel sergiliyor. Aynı zamanda umudu da temsil ediyor: Elon’un kötü yönetilen Twitter’ından kaçmak isteyenler için sonunda kalabalıklar tarafından popüler bir alternatif bulma umudu.

Threads Nasıl İndirilir?

Yeni sosyal medya uygulamasını denemeye hazır mısınız? İşte nasıl başlayacağınız.

  1. Google Play Store’a veya Apple App Store’a gidin ve bir Instagram uygulaması olan Threads‘i indirin.
  2. Threads uygulamasını açın.
  3. Aynı cihazı kullanarak Instagram’da zaten oturum açtıysanız, oturum açma seçeneği olarak görünmelidir. Instagram ile oturum aç seçeneğine dokunun.
  4. Farklı bir Instagram hesabı kullanarak giriş yapmak istiyorsanız Hesap değiştir seçeneğine de dokunabilirsiniz .
  5. Biyografinizi doldurmanız ve seçtiğiniz bir Bağlantıyı eklemeniz istenecektir. Ayrıca bir profil resmi de ekleyebilirsiniz . Bunu yapın ve ardından İleri okuna basın .
  6. Alternatif olarak, bilgilerinizi senkronize halde tutmak için Instagram’dan İçe Aktar düğmesine dokunabilirsiniz . Ardından Devam’a basın .
  7. Genel profil mi yoksa Özel profil mi istediğinizi seçin ve ardından Devam’ı seçin .
  8. Artık Instagram’da takip ettiğiniz tüm hesapları takip etmek isteyip istemediğinizi seçebilir veya hangisini takip edeceğinizi seçebilirsiniz . Seçimi tamamladığınızda, İleri okuna dokunun.
  9. Threads’e Katıl‘a dokunun .
  10. Gerekli izinlere izin verin.
  11. Ve işte içeridesin!

Artık Threads akışınızı kontrol etmek için Ana Sayfa sekmesine dokunabilirsiniz . İçeriği bulmak ve keşfetmek için bir Arama sekmesi de vardır . Oluştur sekmesi , içeriği dünyayla paylaşmanıza yardımcı olur. Ve Kalp sekmesi sizi Aktivite sayfanıza ve bildirimlere yönlendirir. Son olarak, kendi etkinliğinizi keşfetmenizi sağlayan Profil sekmesi vardır.

Yorum Bırakın