ikinci el iphone alırken kontrol edilmesi gerekenler

İkinci El iPhone Alırken Kontrol Edilmesi Gereken 11 Şey

Kullanılmış iPhone’lar her zaman yoğun talep görmektedir ve Apple akıllı telefonda biraz tasarruf etmek istiyorsanız iyi bir seçenektir. Her ikinci el satın alma işleminde olduğu gibi, paranızı teslim etmeden önce kontrol etmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Gelin ikinci el iPhone alırken kontrol edilmesi gerekenlere birlikte göz atalım.

1. iPhone Açılıyor mu?

Belki de kontrol edilmesi gereken en önemli şey iPhone’un açılıp açılmadığıdır. Bu açık görünüyor, ancak bazı satıcılar önyükleme yapmayan bir iPhone’u pili bitmiş gibi göstermeye çalışabilir. Buna kanmayın ve iPhone’un kilit ekranına veya “Merhaba” istemine önyükleme yaptığından emin olun.

Ayrıca iPhone’un bir şarj cihazı ve duvar adaptörü içermesi konusunda ısrar etmek isteyebilirsiniz. Bu öğelere sahip olmayan bir iPhone’un çalınma olasılığı daha yüksektir (ancak satıcı bunun yerine bunları saklamaya karar vermiş olabilir). Mümkünse iPhone’un da normal şekilde şarj olup olmadığını kontrol edin; Eğer varsa, taşınabilir bir pil ve güç kablosu taşımayı düşünün.

2. Etkinleştirme Kilidi Hala Etkin mi?

iPhone açıldığında, sahibini şifre girmeye davet eden bir kilit ekranı görmeyi ummalısınız. iPhone’u etkinleştirmek için parola girmeyle ilgili bir mesaj görürseniz, iPhone muhtemelen çalınmıştır. Çalınmamış olsa bile, bu haliyle onu kullanamazsınız, bu yüzden çekip gitmeniz en iyisi.

Satıcının, şifresini girerek iPhone’u etkinleştirmesi konusunda ısrar edin. Etkinleştirme Kilidi , Ayarlar > [Sahibinin Adı] > Bul altındaki “iPhone’umu Bul” devre dışı bırakılarak bir iPhone’dan kaldırılabilir .

3. iPhone Zaten Silinmişse

Bir satıcıyla buluştuğunuzda iPhone zaten silinmiş, satışa hazır olabilir . Bu mutlaka kötü bir şey değildir, ancak cihazı tam olarak test edebilmenizi engeller. Bu durumda “Merhaba” veya “Başlamak için Kaydırın” mesajını görebilirsiniz.

iPhone’u yeterince test edebilmeniz için satıcıdan kendi bilgileriyle oturum açmasını istemeniz ve böylece telefonun çalışır durumda olmasını sağlamanız gerekir. Bu, cihazı etkinleştirmek için SIM kartlarını takmalarını gerektirebilir. Daha sonra cihazı satın almak istediğinize karar vermeden önce aşağıda listelenen kontrollerden bazılarını gerçekleştirebilirsiniz.

iPhone’dan memnun kaldığınızda, satıcının Etkinleştirme Kilidi’ni kaldırması ve Ayarlar > Genel > iPhone’u Aktar veya Sıfırla altındaki “Tüm İçeriği ve Ayarları Sil” seçeneğini kullanarak iPhone’u silmesi konusunda ısrar edin. Bu, satıcının Etkinleştirme Kilidi’ni devre dışı bırakmak için Apple Kimliği parolasını girmesini gerektirir; böylece, telefonun sahipliğini aldıktan sonra telefonu kullanabileceğinizi bilirsiniz.

4. Görünür Hasar Var mı?

Kullanılan iPhone’ların çoğu, ömürleri boyunca bir kutuda tutulsalar bile, çizilmelere maruz kalacaktır. iPhone size bir kılıf içinde verilirse, daha iyi bir görünüm elde etmek için daima kılıfı çıkarın. Ekranın kenarındaki çizikler ve küçük çatlaklar da dahil olmak üzere, gözle görülür herhangi bir hasar belirtisi olup olmadığını görmek için cihazı tamamen inceleyin.

Şasideki ezikler biraz daha endişe vericidir çünkü bu, pil gibi dahili bileşenlere zarar verebileceğini gösterebilir. iPhone’un yüzü aşağıya bakacak şekilde bir yüzeye düz oturup oturmadığını kontrol edin; çünkü bu, kasanın bükülmesine herhangi bir kuvvetin neden olup olmadığını gösterecektir. Lenslerin hasar görüp görmediğini veya çizilmiş olup olmadığını görmek için kamera aksamını inceleyin.

Yüzeysel hasar konusunda çok fazla endişelenmeyin, ancak ürünün fiyatı söz konusu olduğunda bunu dikkate alın. İlk günden itibaren ekran koruyucusu ve sağlam kılıfı olan yeni durumdaki bir iPhone, çizik bir iPhone’dan daha değerli olacaktır; dolayısıyla satıcının adil bir fiyat isteyip istemediğini anlamak için bunu kullanabilirsiniz.

5. Pil Sağlığı Nasıl?

Lityum iyon piller zamanla bozulur ve kullanılmış herhangi bir iPhone’un orijinal kapasitesinin %100’ünü tutamayan bir pili olması kaçınılmazdır. İki önemli ölçümü kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı’na gidebilirsiniz.

Maksimum kapasite, pilin şu anda ne kadar şarj tutabileceği konusunda size kabaca bir fikir verecektir. %90’ın üzerindeki herhangi bir değer iyidir, ancak sayı ne kadar düşük olursa, şarjlar arasında o kadar az zaman harcayabilirsiniz. Daha da önemlisi pilin performans kapasitesidir.

Pil sağlığı önemli ölçüde azaldığında iPhone, performansı uzun ömürle dengelemeye çalıştığı için yavaşlamaya başlayabilir. “En Yüksek Performans Yeteneği” dışında bir durum bildiriliyorsa, cihazdan en iyi şekilde yararlanamadığınız için pili değiştirme zamanı gelmiştir.

6. Herhangi Bir Parça Değiştirildi mi ve Yenilendi mi?

Ayarlar > Genel > Hakkında kısmına gidip “Model Numarası” girişine bakarak iPhone’unuzun yenilenmiş bir model olup olmadığını kontrol edebilirsiniz . Bu numara F ile başlıyorsa Apple veya bir operatör tarafından yenilenmiştir. Bu mutlaka kötü bir şey değil, ama bilmek isteyebilirsiniz. Ne yazık ki, bir cihazın üçüncü bir tarafça yenilenip yenilenmediğini anlamanın bir yolu yok.

Satıcı, pilin yakın zamanda değiştirildiğini bildirirse orijinal Apple parçasının kullanılıp kullanılmadığını doğrulamak için parçaları ve servis geçmişini kontrol edebilirsiniz. Ayarlar > Genel > Hakkında’ya gidin ve “Model Numarası” alanının altındaki ilgili bölümü arayın.

Hiçbir şey listelenmiyorsa ya iPhone, iOS 15.2 veya üstünü çalıştırmıyordur ya da hiçbir şey değiştirilmemiştir. iOS 15.2 veya sonraki bir sürümünü çalıştıran iPhone’larda, değiştirilen parçalar, Apple dışında herhangi biri tarafından değiştirilmesi durumunda “Orijinal Apple Parçası” veya “Bilinmeyen Parça” olarak listelenecektir.

Orijinal parçaların genellikle üretimi daha ucuz olan birçok üçüncü taraf parçadan daha kaliteli olduğu kabul edilir . Kesin olarak söylemenin bir yolu yok, ancak orijinal bir pil değişimi (örneğin), kaynağı bilinmeyen bir pilden daha fazla gönül rahatlığı sağlayabilir.

7. Performans Nasıldır?

iPhone’u biraz kullanın ve nasıl performans gösterdiğini görün. Cihazın yaşını dikkate alın ve eski cihazların yenilerine göre daha yavaş çalışacağını unutmayın. Dahili bir bileşende bir sorun olduğunu düşündürebilecek bariz yavaşlama işaretleri arayın.

Gerçekleştirebileceğiniz birkaç basit test arasında apple.com gibi duyarlı bir web sitesine göz atmak, Spotlight’ı kullanarak bir uygulama aramak, App Store’u başlatmak ve incelemek, yerleşik Haritalar uygulamasını yakınlaştırmak ve kaydırmak, Bildirim Merkezi’ne ve Kontrol Merkezi’ne erişmek ve ana ekranınızdaki widget’lar ve uygulama simgeleri arasında geçiş yapın.

8. Görüntüleme Durumu Nasıl?

iPhone’un geleneksel kenar aydınlatmalı LCD’si varsa (iPhone XR, SE ve 11’deki gibi), tüm ışıkların çalıştığını kontrol edin. iPhone’da bir OLED ekran varsa ( iPhone X, 12 ve 13’te görüldüğü gibi Super Retina XDR olarak bilinir) , yanma (kalıcı görüntü tutulması) olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Bunların hiçbiri cihazın çalışmasını etkilemez ve normal kullanımda görünmeyebilir, ancak satın almadan önce sorunun ne olduğunu bilmelisiniz.

Çeşitli renk tonlarını kullanarak bu sorunların her ikisini de sağlam bir arka planda kontrol edebilirsiniz. Düz beyaz bir slaytta LCD arka aydınlatma sorunlarını fark etmek daha kolaydır; alt piksellerin kullanımla birlikte aşınması nedeniyle yanma yalnızca belirli renklerde ortaya çıkabilir.

9. Hoparlörler ve Mikrofonlar Çalışıyor mu?

Apple’ın yerleşik Sesli Notlar uygulamasını kullanarak bir şeyler kaydederek mikrofonu kolayca test edebilirsiniz . Kaydı çalarak ve Ayarlar > Sesler ve Dokunuş altında bir zil sesini önizleyerek hoparlörü test edin.

Kulaklık ses seviyesini kontrol etmek de iyi bir fikirdir ve bunu yapmanın tek yolu telefon görüşmesi yapmaktır. Telefonun diğer ucundaki kişi çok sessiz veya boğuk olabileceği için bu hoparlörün hasar görmesi durumunda iPhone’unuzu kullanmak gerçekten zor olabilir. iPhone’da bunun için bir SIM kartınız yoksa, genel Wi-Fi’ye veya kişisel bir erişim noktasına bağlanmayı ve bunun yerine FaceTime’ı kullanmayı düşünün.

10. Diğer Düğmeleri de Kontrol Edin

iPhone’un sol tarafında bulunan sessize alma anahtarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bunun altında ses seviyesi rock’çılarını bulacaksınız. Bu düğmeler çağrı sesini açmak ve fotoğraf çekmek için kullanışlıdır; ayrıca iPhone’unuzu yeniden başlatmaya zorlamak istiyorsanız bunları kullanmanız gerekecektir .

iPhone’un sağ tarafındaki yan düğme, iPhone’unuzu uyandırmak ve uyku moduna geçirmek, Siri’yi çağırmak, yeniden başlatmaya zorlamak ve Apple Pay ile diğer Cüzdan işlevlerine erişmek için kullanılır. Her şeyin beklendiği gibi çalıştığından ve basmanın iyi hissettirdiğinden emin olun.

11. Tüm Kameralar Reklamı Yapıldığı Gibi Çalışıyor mu?

Son olarak tüm kameraları ve lensleri kontrol edin. Kamera uygulamasını açın ve ön kameraya geçin, ardından cihazın arkasındaki tüm kameraları kullanın ( varsa ultra geniş kamera ve telefoto dahil).

İyi ışıkta görüntü nispeten net olmalı ve grenli olmamalıdır. Görüntü sorunsuz bir şekilde güncellenmeli (slayt gösterisi gibi değil) ve ekrana dokunulduğunda o belirli alana odaklanılmalıdır.

Yorum Bırakın