telefon sıfırlama, telefon nasıl sıfırlanır

Telefon Sıfırlama – Telefon Nasıl Sıfırlanır?

Birçok nedenden dolayı telefon sıfırlama yapmanız gerekebilir. Sıfırlama, dikkatli yapılması gereken bir işlem. Bu işlemi yaparken sizlere yardımcı olabilmek amacıyla bu rehberi oluşturduk.

Bu rehber içerisinde telefon sıfırlama ile ilgili sık sorulan soruların cevaplarını, sıfırlama öncesi yapılması gerekenleri ve telefon nasıl sıfırlanır ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Telefon Sıfırlama Hakkında Merak Edilenler

Telefon Ne Zaman Sıfırlanmalı?

Bunun pek çok nedeni olabilir. Telefonu satacaksınızdır ve verilerinizi silip o şekilde satmak isteyebilirsiniz. Zaten doğru olan da bu şekilde yapmaktır. Veya yavaşlayan telefonunuz biraz hızlansın diye de sıfırlamak istiyor olabilirsiniz.

Aslında bir nedene gerek de yok. Sırf iş olsun diye de sıfırlayabilirsiniz. Aşağıda önereceğim linkten yedekleme yaptıktan sonra fabrika verilerine sıfırlama için çekinmenizi gerektirecek hiçbir neden yok.

Telefon Sıfırlanınca Ne Olur?

Telefon sıfırlanınca cihaza fabrika sonrası yüklenen her şey silinir. Çektiğiniz fotoğraflar, yüklediğiniz uygulama ve oyunlar, kaydettiğiniz kişiler gibi tüm verilerin cihazdan silinmesiyle cihaz ilk aldığınız zamanki haline geri döner.

Cihazda size dair hiçbir veri kalmaz. yalnızca varsayılan uygulamalar ve varsayılan ayarları görürsünüz. Bu uygulamalar da eski sürümleriyle bulunurlar. Yaptığınız tüm güncellemeler silinmiştir.

Yalnızca yaptığınız sistem yazılımı güncellemeleri silinmez. Yani Android sürümünüz ilk aldığınızda 6.0 ise ve siz güncelleme yaptığınızda 7.0 olduysa, sıfırladığınızda sizi 7.0 sürümü karşılar. Bunun nedeni güncelleme yapılırken eski yazılımın cihazdan silinmesidir.

Telefon Sıfırlanınca Neler Silinir?

Yukarıda da belirttiği gibi size ait tüm veriler silinir. Her şey cihazı ilk aldığınız haline döner. Yalnızca sistem yazılımı güncellemeleri silinmez.

Telefon Sıfırlanınca Virüs Gider Mi?

Cihaza sonradan yüklenen her şey gibi virüsler silinir. Ama bu hepsi için geçerli olmayabilir. Bazı virüsler kendini sistemin bir parçası gibi gösterebildiğinden telefon sıfırlama sonrası da cihazda bulunabiliyorlar.

Telefon Sıfırlanınca Nasıl Açılır?

Sıfırlama sonrası cihaz yine eskisi gibi açılır. Bazı kişilerin sandığı gibi aktivasyon benzeri bir şey yapmak gerekmez.

Telefon Sıfırlanınca WhatsApp Konuşmaları Ne Olur?

Tüm verileriniz gibi WhatsApp mesajlarınız hatta siz yüklediyseniz WhatsApp uygulaması dahi cihazdan silinecektir. Eğer yedekleme yapmadıysanız, birdaha bunlara erişemezsiniz.

Telefon Sıfırlama Öncesi Yapılması Gerekenler

1- Yedekleme Yapın

Android telefon sıfırlama, cihazdaki tüm kullanıcı verilerini siler. Bu nedenle fotoğraflar, telefon kişileri, WhatsApp konuşmaları gibi önemli verileri kaybetmemek ve sıfırlamadan sonra cihaza tekrar yükleyebilmek için, mutlaka sıfırlamadan önce yedekleme yapmak gerekir.

Hiçbir veri kaybı yaşamamak için yedeklemenin doğru yapılması gerekli. Kayıpsız telefon yedekleme işlemini Telefon Yedekleme yazımda anlattım. Eğer telefon sıfırlama yapacaksanız o yazımı okuyup muhakkak yedekleme alın.

2- Hesap Şifrelerini Öğrenin

Telefonunuzda kullandığınız Gmail, İnstagram, Twitter gibi tüm hesapların şifresini öğrenin. Aksi halde bu hesaplara erişimi kaybedebilirsiniz.

Telefon Nasıl Sıfırlanır?

Android telefon sıfırlama, hiçbir şey yüklemeye gerek olmadan her telefonda iki farklı yöntemle kolayca yapılabilir. Bu iki yöntemin işlev olarak birbirinden hiçbir farkı yok. Aşağıda iki yöntemi de anlattım, gerekli yedeklemelerden sonra herhangi biri ile telefonunuzu sıfırlayabilirsiniz.

Ayarlar ile Telefon Sıfırlama

Aşağıda anlattığım adımlar her cihazda farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak bu şekilde bulunmaktadır.

1- Öncelikle cihazınızın Ayarlar uygulamasını bulun ve açmak için üzerine dokunun.

2- Açılan menüden Yedekle ve sıfırla alt menüsünü bulun ve dokunarak onu da açın.

3- Burada en altta bulunan Sıfırla seçeneğini seçin.

4- Son olarak açılan sayfadan Telefonu sıfırla seçeneğine dokunun.

Yukarıdaki adımları uyguladığınızda önce cihazınız kapanacaktır. Daha sonra sıfırlama modunda açılıp gerekli silmeleri otomatik olarak yapacak. Her şey silinip sistem yeniden yüklenince cihaz kendiliğinden açılacak.

Kurtarma Modu İle Telefon Sıfırlama

Recovery, yani kurtarma modu ile telefon sıfırlama yapmadan önce Fabrika Sıfırlama Koruması (FRP) adlı bir güvenlik önlemini bilmeniz gerekiyor. Google, birkaç yıl önce FRP’yi piyasaya sürdü. O günden sonra bu özellik Android Lolipop ve üzeri tüm cihazlarda standart oldu.

FRP bir cihaz kurtarma modundan sıfırlandığında devreye girer. Sıfırlama sonrası kullanıcının cihazı açabilmesi için Gmail ile oturum açılmasını ister. Bu Gmail hesabının, telefona fabrika sonrası girilen ilk hesap olması gereklidir. Aksi halde cihaz açılmaz.

Bu koruma, kayıp ve çalıntı gibi durumlarda başka birinin cihazı sıfırlayıp kullanabilmesine engel olmak için oluşturulmuştur. İlk girilen mail adresini bilmiyorsanız, veya telefonu ikinci el olarak aldıysanız yalnızca ayarlardan sıfırlamalısınız.

Ayrıca cihazı satma öncesi sıfırlıyorsanız yine ayarlardan yapmalısınız. Öbür türlü yine ilk mail ile oturum açmak zorunda kalacaksınız. Aksi halde sattığınız kişi cihazı açamayacaktır.

Recovery modundan telefon sıfırlama Android cihazlarda genel olarak aşağıdaki şekilde yapılır.

1- Telefonunuz açıksa kapatın.

2- Güç ve Ses açma tuşlarına basılı tutun. Tuş kombinasyonu her cihazda farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak bu şekilde yapılır.

3- Marka logosundan sonra ekranda yanıp sönen Komut yok mesajı çıkacak ve 10-15 saniye sonra cihaz kurtarma moduna girecektir.

4- Menüde ilerlemek için ses tuşlarını, seçim yapmak için güç tuşunu kullanın. Ekrandaki seçimi Wipe data / factory reset üzerine ses tuşlarıyla getirip güç tuşu ile seçin.

5- Sıfırlamayı onaylamak için Yes seçeneğini güç tuşu ile seçin. Bunu yaptığınızda sıfırlama başlayacaktır.

6- Android telefon sıfırlama tamamlandığında aynı ekran geri açılır. Buradan Reboot system now seçeneğini seçtiğinizde cihaz normal şekilde açılacaktır. Açıldığında sizi kurulum ekranı karşılayacaktır. Daha sonra aldığınız yedekleri yükleyebilirsiniz.